ukendehusk

Візит у Німеччину та Данію за програмою «Управління різноманіттям із метою економічного розвитку» ECMI Ukraine Programme за підтримки програми U-LEAD з Європою

Візит у Німеччину та Данію за програмою «Управління різноманіттям із метою економічного розвитку» ECMI Ukraine Programme за підтримки програми U-LEAD з Європою

Минулого тижня Закарпатська делегація завершила навчальний візит до німецької землі Шлезвіґ-Гольштейн і данського регіону Південна Данія (у межах історичного регіону Шлезвіґ). Візит, у якому взяли участь керівники Закарпатського, Чернівецького та Одеського Центрів розвитку місцевого самоврядування, а також представників ОТГ цих регіонів, став можливим завдяки ініціативі «Управління різноманіттям із метою економічного розвитку» , яку організовує ECMI Ukraine Programme за підтримки програми U-LEAD з Європою.
У рамках візиту представники України познайомилися з однією із найкращих моделей управління різноманіттям у Європі та дізналися, які можливості для економічного розвитку відкриває різноманітний склад населення. 

Зокрема, учасники ознайомилися з особливостями етнічного складу землі Шлезвіг -Гольштейн, питаннями нормативно-правового забезпечення прав національних меншин у Німеччині та Данії, представництва меншин і їх політичної участі. Директор Регіонального офісу регіону Південна Ютландія-Шлезвіг Пітер Хансен ознайомив гостей із різнобічними питаннями транскордонної співпраці у еврорегіоні Сьондерлланд-Шлезвіг. Він, зокрема, зазначив, що в рамках транскордонної співпраці в еврорегіоні реалізуються культурні та освітні проекти за підтримки національних меншин, заходи спрямовані на вивчення мови сусідів для підтримки розвитку співпраці між сусідніми державами, транспортні та спортивні проекти.

Поділився пан Хансен також досвідом та результатами укрупнення громад Данії, своїми враженнями щодо того, що було зроблено вдало, а що не зовсім. У результаті проведення реформи з 24 громад було утворено 4 громади на прикордонному регіоні. Відповідно до нових вимог жодна громада у Данії не повинна бути меншою ніж 40 000 населення.
Лассе Тестенсен, консультант молодіжної організації німецької меншини у Північному Шлезвігу, поділився своїм досвідом в розвитку молодіжної політики та спорту. За його словами, коли ви меншина, це створює багато можливостей. За його словами батьки охоче, віддають своїх дітей до молодіжних об’єднань німецької національної меншини, тому що такі об’єднання дають широкі можливості для міжкультурного спілкування та розвитку дітей, нівелюють кордони між двома народами.

Гарро Гальман, начальник відділу комунікацій німецької меншини у Північному Шлезвігу, зупинився на темі політичного представництва національних меншин. Крім того, він розповів про основні напрямки своєї діяльності: діяльність Соціального будинку родинного типу, соціальну підтримку, ролі родинних консультантів та регіональних осередків національних меншин, реалізації проектів організації національних меншини на локальному та національному рівнях, реагування німецької меншини на сучасні виклики у Данії тощо.
Крім того, в ході візиту учасники вивчили досвід Німеччини в роботі з ромською меншиною та інтеграцією ромів у суспільство.

Кращі практичні знання щодо прав та захисту національних меншин здобуті під час навчального візиту будуть імплементовані в Бараниннській об'єднаної територіальної громаді.

Джерело: Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування

Print Friendly and PDF
Переглянули 1851 Середа, 04 вересня 2019 14:19

Адреса та контакти

  • Ужгородський р-н, с. Баранинці, Центральна, 42
  • 0312 734 287
  • barsilrada@gmail.com
  • Ми на карті

Прийом громадян

Від понеділка по п'ятницю
8:00 - 17:00

Ми завжди на зв'язку99%